ενημέρωση

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης στο site ανεβάζω άρθρα που βρίσκω ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαι δημοσιογράφος ή γιατρός ώστε να κάνω πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εγώ μαθαίνω όπως και εσείς....

9/26/2013

Το έλαιο tamanu και οι εκπληκτικές ιδιότητές του!



 Tο ιερό δέντρο της Φύσης που στα κλαδιά του κρύβονται οι θεοί – ένας ακόμη θησαυρός της φύσης με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες

Tο δέντρο Tamanu (Calophyllum inophyllum ) είναι ένα τροπικό δέντρο που φύεται στην Ταϊτή αλλά και σε άλλα μέρη  με τροπικό κλίμα  όπως τη Νοτιοανατολική Ασία, Νότιο Ινδία, Πολυνησία και  τη Μαδαγασκάρη στην Νότιο Αφρική.  Ανθίζει μόνο μία φορά το χρόνο έτσι το έλαιο του  που εξάγεται από τους καρπούς του δέντρου θεωρείται σπάνιο και τιμολογείται  ανάλογα.  Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες με πολλές εφαρμογές σε διάφορες θεραπείες  για το δέρμα και τα μαλλιά. Στις τροπικές χώρες που το χρησιμοποιούν παραδοσιακά σαν πανάκεια πιστεύουν πως το Tamanu είναι ένα ιερό δώρο της Φύσης που οι θεοί κρύβονται  στα κλαδιά του λόγω των θεραπευτικών του δυνάμεων.

Ιδιότητες – οφέλη

το Tamanu είναι ένα πολύπλευρο έλαιο με εξαιρετικά οφέλη για το δέρμα και μαλλιά.  Περιέχει ένα μοναδικό λιπαρό οξύ το καλοφυλλικό  οξύ το οποίο είναι κουμαρίνη και έχει αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες.  Έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές  και  αντιφλογιστικές ιδιότητες. Απορροφάται άμεσα και από τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα )  συνεισφέροντας   δραστικά στην ανάπτυξη νέων ιστών.  Για αυτό τον λόγο το έλαιο Tamanu χρησιμοποιείται πλέον και σε αναπλαστικές ή αντιγηραντικές  κρέμες. ..

για το πρόσωπο:

ενυδατώνει άμεσα ακόμα και το ξηρό δέρμα ανακουφίζοντας το από την ξηρότητα.
αναπλάθει  και αναζωογονεί σε βάθος , επαναφέρει την ελαστικότητα στο δέρμα,  έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές  ιδιότητες για αυτό είναι ιδανικό για την μείωση των ρυτίδων.
είναι εξαιρετικό για το προβληματικό δέρμα με ακμή. Η αντιβακτηριδιακή του ιδιότητα όχι μόνο καταπολεμά με φυσικό τρόπο την ακμή αλλά φροντίζει το δέρμα να διατηρείται καθαρό από ερεθισμούς  χαρίζοντας  όμορφη υγιή εμφάνιση.
θεραπεύει  αποτελεσματικά ουλές και σημάδια από την ακμή.
εξισορροπεί την έκκριση του σμήγματος  στο λιπαρό και  μεικτό  δέρμα.
βοηθά και επαναφέρει σε φυσιολογική κατάσταση το καμένο από τον ήλιο πρόσωπο.

για το σώμα:

χάρη στις αναπλαστικές του ιδιότητες μειώνει πολύ αποτελεσματικά τις ραγάδες καθώς και ουλές ή σημάδια στο σώμα.
θεραπεύει πληγές ακόμα και βαθειά τραύματα και εγκαύματα, βοηθάει σε περιπτώσεις εκζέματος  αλλά και όταν υπάρχει τσίμπημα από έντομο.
ανακουφίζει και θεραπεύει το καμένο από τον ήλιο δέρμα.
η συχνή του χρήση απομακρύνει τις καφέ κηλίδες  γήρατος από το δέρμα.
το έλαιο Tamanu είναι φυσικό αποσμητικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την καταπολέμηση των δυσάρεστων οσμών μασχάλης αλλά και ποδιών.

για τα μαλλιά:

είναι εξαιρετικό για  ταλαιπωρημένα μαλλιά με σπασμένες άκρες καθώς αναδομεί την τρίχα.
για θεραπείες σε  λιπαρά μαλλιά με ξηρές άκρες, ρυθμίζει την λιπαρότητα ενώ ενυδατώνει.
βοηθάει στην καταπολέμηση στο πρόβλημα της πιτυρίδας, ανακουφίζει  από την φαγούρα.

Οδηγίες – tips

άτομα με προδιάθεση σε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να κάνουν δοκιμή σε ένα μικρό σημείο πρώτα. Λίγη ποσότητα στο μέσα μέρος του καρπού ή πίσω από τον λαιμό είναι αρκετό για την δοκιμή.

για το πρόσωπο:

απορροφάται αμέσως, χρησιμοποιήστε το σαν κρέμα νυκτός μετά από τον καθαρισμό. Απλώστε λίγο και κάντε απαλό μασάζ με ελαφρά βρεγμένα δάκτυλα.  Μπορείτε να βάλετε και στην περιοχή κάτω από τα μάτια,  απλά απλώστε πολύ λίγο και με προσοχή  φροντίζοντας  να μην πάει μέσα στα μάτια.

για το σώμα:

απλώστε λίγο στην περιοχή που θέλετε και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Μπορείτε να το εφαρμόσετε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.
σε περίπτωση πληγής  ή τσιμπήματος απλώστε λίγο τοπικά και αφήστε το να δράσει.

για τα μαλλιά:

βάλτε λίγο Tamanu στα χέρια σας, απλώστε το στα μαλλιά σας και χτενιστείτε με χτένα με φαρδιά δόντια να πάει παντού εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του τσαγιού έλαιο σε 50ml νερό και να ψεκάσετε τα μαλλιά σας όσες φορές θέλετε πριν το λούσιμο.

πηγή: www.bacchia.gr

Το αυθεντικό ακατέργαστο έλαιο tamanu θα το βρείτε στο www.bacchia.gr

Σημείωση: Oι συνταγές και τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του Bacchia – eco ethical store (www.bacchia.gr)  και κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης

Ο Βουδιστικός διαλογισμός καταπολεμά την κατάθλιψη 

καλύτερα από τα φάρμακα

Η τεχνική βοηθά το άτομο να εστιάσει στο παρόν , αντί να βυθίζεται στο παρελθόν ή να σχεδιάζει το μέλλον.

Η μελέτη έγινε σε 123 άτομα με χρόνια κατάθλιψη που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Οι μισοί ακολούθησαν τη μέθοδο MBCT σε ομάδες των 8-15 και οι άλλοι μισοί συνέχισαν την φαρμακευτική αγωγή.
Η μελέτη διεξάχθηκε από το Medical Research Council (MRC) και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology.
Δεκαπέντε μήνες μετά από μια δοκιμή οκτώ εβδομάδων, 47% των ατόμων με μακροχρόνια κατάθλιψη που παρακολούθησαν ομαδική ψυχολογική θεραπεία υποτροπίασαν  έναντι ποσοστού 60% όσων έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.


Ο καθηγητής Willem Kuyken, από το Mood Disorders Centre στο Πανεπιστήμιο του  Exeter, λέει ότι η τεχνική, γνωστή ως γνωστική θεραπεία γνώσης και συναίσθησης ( mindfulness-based cognitive therapy - MBCT), μπορεί να ελαττώσει τις λίστες αναμονής ψυχολογικών θεραπειών.
Επίσης είπε ότι τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται κατά κόρον από άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη επειδή εργάζονται.
Αλλά ενώ ελαττώνουν τα συμπτώματα, όταν τα άτομα σταματούν την αγωγή υποτροπιάζουν.
Η μέθοδος MBCT δίνει μια διαφορετική προσέγγιση, μαθαίνοντας στα άτομα επιδεξιότητες για να ζουν  Αυτό που δείξαμε είναι ότι , όταν τα άτομα δουλεύουν την τεχνική, βοηθούνται να είναι καλά.
Τα αποτελέσματα μας έχουν δείξει ότι η μέθοδος μπορεί να γίνει βιώσιμη εναλλακτική λύση για 3.5 εκατομμύρια άτομα στη Μ.Β. που πάσχουν από αυτή την κατάσταση.
Ακόμη η θεραπεία είναι πολύ φθηνότερη από την αντίστοιχη ψυχολογική, είπε ο καθηγητής.
πηγή: http://expanded--consciousness.blogspot.gr/2013/08/study-meditation-as-good-as-drugs-at.html