ενημέρωση

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης στο site ανεβάζω άρθρα που βρίσκω ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαι δημοσιογράφος ή γιατρός ώστε να κάνω πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εγώ μαθαίνω όπως και εσείς....

1/24/2013

Βότανα: Πρότυπα Πεπτικών Παθήσεων: Λεπτό Έντερο


Το λεπτό έντερο είναι το όργανο όπου απορροφούνται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό.
Έτσι, τα προβλήματα που εμφανίζονται εκεί επηρεάζουν τη διατροφική κατάσταση, προκαλώντας ανεπάρκειες οι οποίες στην πραγματικότητα είναι προβλήματα κακής απορρόφησης.
Το στρες επηρεάζει έντονα αυτό το μέσες του σώματος, κάτι που φαίνεται από τα έλκη του δωδεκαδάκτυλου.
Το λεπτό εντερο αποτελείτο μακρύτερο μέρος του πεπτικού συστήματος, έχοντας ένα μήκος έξι μέτοων περίπου και χωρίζεται σε τρία μέρη: το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό.
Δωδεκαδακτυλικά Έλκη
Το δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου, αρχίζει από τον πυλωρικό σφιγκτήρα, μια βαλβίδα που υπάρχει στο σημείο όπου τελειώνει το στομάχι.
Η Ξσλβίδα αυτή ελέγχει το πέρασμα του περιεχομένου του στομάχου στο δωδεκαδάκτυ-\ε και αν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να περάσουν πολλά στομαχικά οξέα στο 5 ^δεκαδάκτυλο και να δημιουργήσουν προβλήματα.
Όταν μεγάλη ποσότητα οξέων ναοτρικών υγρών περάσει στο αλκαλικό περιβάλλον του δωδεκαδάκτυλου, τα τοιχώματα του μπορεί να αρχίσουν να φλεγμαίνουν και τελικά να αναπτυχθούν έλκη.
Η διαρροή μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες, αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι το γεγονός ότι η λειτουργία της βαλβίδας επηρεάζεται από το στρες και την ένταση.
Αν λάβουμε υπόψη μας το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και φορτισμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν πολλοί άνθρωποι, είναι εκπληκτικό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν δωδεκαδακτυλικά έλκη.
Η θεραπευτική προσέγγιση του δωδεκαδακτυλικού έλκους έχει τρεις πλευρές: τη βοτανική αγωγή, τις διαιτολογικές μεταβολές και την εξέταση του αιτίου.
Αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημαίνει την εξέταση των παραγόντων που προκαλούν στρες και ένταση.
Η βοτανική αγωγή βασίζεται σε μια σειρά δράσεων.
Τα μαλακτικά είναι απαραίτητα για να καταπραΰνουν το έλκος και τους γύρω ιστούς.
Αν μπορούμε να προσθέσουμε και μια επουλωτική δράση, ακόμη καλύτερα.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με Αλθαία και με ρίζα Σύμφυτου.
Οι ειδικές επουλωτικές ιδιότητες της Υδρα-στίδας επί της βλεννογόνου μεμβράνης θα βοηθήσουν την επούλωση του εντερικού τοιχώματος.
Ένα κατάλληλο στυπτικό, όπως το Γεράνιο το αμερικανικό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τους ιστούς.
Επειδή το έλκος του δωδεκαδάκτυλου συχνά συνοδεύεται από γενική αδυναμία και μείωση της ζωτικότητας, λόγω των τοξινών που διοχετεύονται από το έλκος στο αίμα και το λεμφικό σύστημα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κατάλληλα εξομαλυντικά και λεμφικά τονωτικά, όπως την Εχινάκια.
Επομένως, ένα καλό βασικό μείγμα αποτελείται από τα εξής:

Ρίζα Σύμφυτου 2 μέρη
Ρίζα Αλθαίας 2 μέρη
Γεράνιο το αμερικανικό 1 μέρος
Εχινάκια 1 μέρος
Υδραστίδα 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα, πριν από τα γεύματα.
Αν νηστεύετε, καλό θα είναι να το πίνετε τις ώρες που συνήθως τρώγατε.
Η διατροφή πρέπει να περιέχει λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες όσο διαρκούν τα συμπτώματα, και σταδιακά να επανέλθει σε πλήρη φυσική διατροφή.
Μια εξαιρετική καταπραϋντική τροφή που μπορείτε να παίρνετε κατά το οξύ στάδιο του προβλήματος είναι ο φλοιός της Φτελιάς.
Μπορείτε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό, ο οποίος παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα ασκεί μαλακτική δράση στους εξελκωμένους ιστούς.
Για να αντεπεξέλθετε στο στρες και στην ένταση, συστήνονται τα νευροτονωτικά βότανα για βραχυπρόθεσμη αγωγή.
Το σώμα στέλνει ένα σήμα και δίνει μια ένδειξη αναπτύσσοντας ένα σύμπτωμα όπως το έλκος, που καλά θα κάνετε να μην το αγνοήσετε.
Εξετάστε τον τρόπο που ζείτε και το σκοπό σας στη ζωή.
Σας ικανοποιεί η ζωή σας, νιώθετε ότι έχει νόημα; Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να επαναξιολογήσετε τη ζωή σας και να ξεκαθαρίσετε τα προβλήματα, από τις απλές τεχνικές χαλάρωσης μέχρι την ψυχοθεραπεία.
Η αντιμετώπιση του στρες και η χαλάρωση εξετάζονται στο επόμενο κεφάλαιο.
Από βοτανολογική άποψη, ένα καλό νευροτονωτικά μείγμα για τη φροντίδα της έντασης μπορεί να παρασκευαστεί από ίσα μέρη Σκουτελλάριας και Βαλεριάνας.
Το μείγμα αυτό το κάνετε ρόφημα και το πίνετε όποτε χρειάζεται.
Άλλα χαλαρωτικά βότανα, αν και όχι τόσο ισχυρά, είναι η Μέλισσα, το Χαμομήλι, η Λεβάντα και το Τίλιο.
Κι αυτά επίσης μπορείτε να τα κάνετε ρόφημα και να τα πίνετε όταν χρειάζεται.
Εντερίτιδα
Το όνομα αυτό δίνεται σε μια φλεγμονή που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του λεπτού εντέρου, ή μερικές φορές και σε όλο το μήκος του.
Όταν εμφανίζεται σε ένα από τα τμήματα του, ονομάζεται ανάλογα: δωδεκαδακτυλίτιδα, νηστίτιδα ή ειλείτιδα.
Ωστόσο, η θεραπευτική αγωγή είναι πάντα ίδια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκούν οι γενικές αρχές και η αγωγή που συστήθηκε για το έλκος του δωδεκαδάκτυλου.
Πάντως, καλό θα είναι να προσθέσετε και ένα μέρος Διοσκορία στο μείγμα, που έτσι θα ανακουφίσει περισσότερο τη φλεγμονή και τον πόνο.
Δυσαπορρόφηση
Μια πολύ κοινή κατάσταση -η οποία όμως συχνά δεν αναγνωρίζεται- είναι η μειωμένη ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά τις τροφές γενικά ή κάποια συγκεκριμένα συστατικά τους, όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υποσιτισμού, φανερή ανεπάρκεια βιταμινών ή μεταλλικών αλάτων, αναιμία και απώλεια βάρους, πόνους στην κοιλιακή χώρα ή σε μια περισσότερο ύπουλη κατάσταση στην οποία η υγεία είναι αόριστα κακή χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το αίτιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσαπορρόφηση οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές, η οποία οδηγεί σε προβλήματα στο βλεννογόνο του εντερικού τοιχώματος.
Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι ακραία και εμφανής, όπως στις περιπτώσεις κοιλιοκάκης (coeliac disease, celiaca) που δημιουργείται από ισχυρή αλλεργία στη γλουτένη ή μπορεί να πάρει ήπια μορφή και να μην παράγει εμφανή συμπτώματα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση που υποπτευόμαστε δυσαπορρόφηση, καλό θα είναι να αφαιρούμε από τη διατροφή μας τα φαγητά που μπορεί να είναι αλλεργιογόνα.
Ένας πλήρης κατάλογος πιθανών αλλεργιογόνων θα περιλάμβανε όλες τις τροφές που υπάρχουν, αφού οτιδήποτε μπορεί να ενεργοποιήσει μια αλλεργική αντίδραση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι αλλεργίες προκαλούνται από τέσσερις μόνο κατηγορίες τροφών.
Η πρώτη είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη και που πρέπει να αποφεύγονται.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κύριο λόγο όλα τα προϊόντα που γίνονται από σιτάρι.
Ένα άλλο σημαντικό αίτιο αλλεργικών αντιδράσεων είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το βούτυρο.
Επίσης θα πρέπει να εξετάζουμε τη ζάχαρη και τα φαγητά που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και τα αβγά.
Κόψτε αυτά τα φαγητά για μερικές βδομάδες και δείτε αν θα υπάρξει αλλαγή.
Αν δείτε βελτίωση, αποκλείστε από τη διατροφή σας την τροφή που προκαλεί την αλλεργία.
Αν δεν υπάρχει βελτίωση, εξετάστε αν η διατροφή σας περιλαμβάνει άλλες ύποπτες τροφές, όπως ο καφές, το τσάι ή οι ντομάτες.
Αξίζει τον κόπο να πειραματιστείτε λίγο για να διαπιστώσετε τι σας πειράζει.
Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν την καταπράυνοη, την επούλωση και την ανανέωση του εντερικού τοιχώματος.
Τα μαλακτικά όπως η ρίζα Σύμφυτου, η ρίζα Αλθαίας και ο φλοιός Φτελιάς καταπραΰνουν τις βλεννογόνους μεμβράνες.
Τα αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως η Διοσκορία και η Σπειραία, πρέπει να συμπεριληφθούν στην αγωγή, καθώς και τα στυπτικά όπως η Μυρίκη, η Αγριμόνιο και η Σπειραία.
Τα άφησα όπως το Κάρδαμο, το Χαμομήλι και ο Λυκίσκος συστήνονται ιδιαίτερα.
Τα δύο τελευταία έχουν και πρόσθετη νευροτονωτική δράση.
Μπορεί να είναι απαραίτητο να προφυλάξουμε τον οργανισμό από λοίμωξη και γι' αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Εχινάκια.
Για πιο σοβαρά προβλήματα αυτής της κατηγορίας, όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn (τοπική ειλεΐτιδα), ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Πηγή: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1214